Tüm çalışmalarımız en az on yıllık saha denetim tecrübesine sahip Elektrik Mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.
2009 yılından beri Türkiye genelinde endüstriyel tesislere ilkeli mühendislik çözümleri sunmaya büyük gurur ve mutlulukla devam ediyoruz..
Tüm çalışmalarımız en az on yıllık mesleki saha uygulama deneyimine sahip İş Güvenliği Uzmanlarımızın eşliğinde gerçekleştirilmektedir.
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Doğalgaz sistemlerinin kazan, baca ve doğalgaz tesisatlarının muhtemel patlama, yangın vb mevcut risklerine karşı tedbirlerin alınması ve genel iş güvenliği açısından emniyetli bir şekilde kullanımının sağlanması için doğalgaz elektrik tesisatlarının kontrolü ve topraklama raporu kapsamında, merkezi sistem ve kombili sistemlerin periyodik fenni muayenelerinin yapılarak teknik denetim raporu hazırlanması gerekmektedir.
21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 04.11.1984 tarih ve 18565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği. 26.7.2002 tarih ve 24822 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince doğalgaz sistemlerinin yılda en az bir kez periyodik elektrik tesisatı teknik muayeneleri yapılarak raporlanmalıdır.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini gerçekleştiren tüm mühendislerimiz İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ gereğince ilgili eğitimlerini tamamlamış olup EKİPNET Sisteminde kalıcı kayıt numaralarına sahiptir. Tüm elektriksel periyodik test, ölçüm, kontrol ve raporlama hizmetlerimiz, Yetkili Muayene Uzmanı sertifikalı meslekte en az on yıllık endüstriyel saha denetim tecrübesine sahip İş Güvenliği Uzmanı Elektrik Mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır.
elektriksel bilgi bankası teklif al
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Doğalgaz sistemlerinin kazan, baca ve genel doğalgaz tesisatlarının elektriksel periyodik kontrollerinde, asgari güvenlik şartlarının denetimi amacıyla elektriksel anlamda başlıca, eşpotansiyel bara, doğalgaz ana kolon hattının eşpotansiyel baraya bağlantısı, doğalgaz borularının bütün ek yerlerinde iletken sürekliliği, topraklama iletkeni cinsi, topraklama iletkeni kesiti, topraklama iletkeninin eşpotansiyel baraya bağlantısı, elektrik panosunda uygun seçicilikte RCD (kaçak akım koruma rölesi) kullanılmış mı, monte edildiği yer uygun mu, doğalgaz kaçak alarm cihazı, selenoid valf, kazan ve bacanın eş potansiyel baraya bağlantısı, ana sayaç gövdesinin eş potansiyel baraya bağlantısı, brülör ve panosunun eş potansiyel baraya bağlantısı, diğer elektrik kaynaklı yangın risklerine karşı alınan önlemler, sayaç topraklama bağlantısı vb gibi konularda periyodik denetim ve kontroller yapılarak fenni muayene raporu hazırlanmalıdır.
20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kapsamında çıkarılan ve 28628 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile elektrik tesisatının yılda bir defa periyodik kontrolü zorunlu hale getirilmiştir. Yanı sıra, elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik kontrolü 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği gereği zorunlu tutulmuştur.
elektriksel bilgi bankası teklif al
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, işyerlerinde bulunan iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken asgari şartları belirlemiştir.
Yönetmeliğin Ek-3 Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol İle İlgili Hususlar bölümünün ilgili 1.4. maddesi içeriği; “Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarla yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında bir yılı aşmaması gerekir.” hükmündedir. Anılan yönetmeliğin, periyodik kontrole tabi iş ekipmanları maddesinin tesisatlar bölümünde, tesisatın periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri tablo da belirtilmiştir. Periyodik kontrol kriterleri için referans olarak verilen tabloda belirtilen standartlar, yönetmeliğin yayım tarihinden sonra muhtemel yayımlanan konuyla ilgili standartların da dikkate alınması ile gerçekleştirilir.
elektriksel bilgi bankası teklif al
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
İşletmelerde kullanılan iş ekipmanlarının sorunsuz ve sağlıklı çalışması, can ve mal güvenliğinin sağlanmasında, dolayısıyla da yapılan işin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. İşveren, işyerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür ve bu amaçla hem çalışma ortamına yönelik, hem de çalışanların kişisel etkilenişlerine yönelik test, ölçüm ve kontrol değerlendirmelerini yaptırmaktan sorumludur.
Yapılacak olan bu test-ölçüm hizmetleri, alanında uzman ve yetkin kişiler tarafından, mevzuatlara ve yönetmeliklere uygun bir biçimde yapılmalıdır. 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” kapsamında çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”, işyerlerinde bulunan iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gereken asgari şartları belirlemiştir. Yönetmelikte; iş ekipmanı olarak tanımlanan işin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatın yine yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce muayene, deney ve test faaliyetlerinin yapılmasını, kontrol sonuçlarının kayıt altına alınmasını ve yetkililer her istediğinde gösterilmek üzere uygun şekilde saklanmasını hüküm altına almıştır.
elektriksel bilgi bankası teklif al
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Doğalgaz ve LPG tesisatlı kazan daireleri: Madde 55- (1) dairesinin doğalgaz ve LPG tesisatı, projesi, malzeme seçimi ve montajı ilgili standartlara ve gaz kuruluşlarının teknik şartnamelerine uygun olarak yapılır. (2) Sayaçların kazan dairesi dışına yerleştirilmesi gerekir. (3) Herhangi bir tehlike anında gazı kesecek olan ana kapama vanası ile elektrik akımını kesecek ana devre kesici ve ana elektrik panosu, kazan dairesi dışında kolayca ulaşılabilecek bir yere konulur. Gaz ana vanasının yerini gösteren plaka, bina girişinde kolayca görülebilecek bir yere asılır. (4) Gaz kullanılan kapalı bölümlerde, gaz kaçağına karşı doğal veya mekanik havalandırma sağlanması gerekir. (5) Kazan dairesinde doğalgaz veya LPG kullanılması halinde, bu gazları algılayacak gaz algılayıcıların kullanılması şarttır. (6) Kazan dairesi topraklaması 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. (7) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, aydınlatma ve açma-kapama anahtarları ile panolar, kapalı tipte uygun yerlere tesis edilir. (8) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, tablolar, anahtarlar, prizler, borular gibi bütün elektrik tesisatının ilgili yönetmeliklere ve Türk Standartlarına uygun olarak tasarlanması ve tesis edilmesi gerekir. Bu tesisat ve sistemlerde kullanılacak her türlü cihaz ve kabloların ilgili standartlara uygun olması gerekir. (9) Doğalgaz tesisatlı kazan dairesi tavanının mümkün olduğu kadar düz olması ve gaz sızıntısı halinde gazın birikeceği ceplerin bulunmaması gerekir. (10) LPG kullanılan kazan daireleri bodrum katta yapılamaz. Bodrumlarda LPG tüpleri bulundurulamaz. (11) LPG kullanan ısı merkezlerinde, gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve bina girişinde, otomatik emniyet vanası ve ani kapama vanası gibi gaz akışını kesen emniyet vanası bulunması gerekir. (12) Yetkili bir kurum tarafından verilen kazan dairesi işletmeciliği kursunu bitirdiğine dair sertifikası bulunmayan şahıslar, kazan dairesini işletmek üzere çalıştırılamaz.
elektriksel bilgi bankası teklif al
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik,
- * Kazan dairesi duman kontrolü
- Madde 88 - (5) Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde fanların ve havalandırma motorlarının patlama ve kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması gerekir.
- Kablo ve pano tesisatlarının da kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması şarttır.
- * Doğalgaz kullanım esasları
- Madde 112 - a) Doğalgazın kazan dairelerinde kullanılması halinde, kazan dairesinde bulunan ve enerjinin alınacağı enerji tablosunun, etanj tipi patlama ve kıvılcım güvenlikli olması,
kumanda butonlarının pano ön kapağına monte edilmesi ve kapak açılmadan butonlar ile çalıştırılması ve kapatılması gerekir.
b) Kazan dairelerinde, muhtemel tehlikeler karşısında, kazan dairesine girilmesine gerek olmaksızın dışarıdan kumanda edilerek elektriğinin kesilmesini sağlayacak biçimde ilave tesisat yapılır.
c) Kazan dairelerinde aydınlatma sistemleri; tavandan en az 50 cm sarkacak şekilde veya üst havalandırma seviyesinin altında kalacak şekilde veya yan duvarlara etanj tipi fluoresan
veya contalı glop tipi armatürler ile yapılır ve tesisat antigron olarak tesis edilir.
d) Cebri havalandırma gereken yerlerde fan motorunun brülör kumanda sistemi ile paralel çalışması ve fanda meydana gelebilecek arızalarda brülör otomatik olarak devre dışı kalacak şekilde
otomatik kontrol ünitesi yapılması gerekir. Hava kanalında gerekli hava akışı sağlanmayan hallerde, elektrik enerjisini kesip brülörü devre dışı bırakması için, cebri hava kanalında duyarlı sensör kullanılır.
Brülör ve fan ayrı ayrı kontaktör termik grubu ile beslenir. ı) Bina içi tesisatın, gaz kesme tüketim cihazlarının ve bacaların periyodik kontrolleri ve bakımları yetkili servislere yaptırılır.
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
İşyerlerinin elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve paratonerlerin periyodik kontrolleri;
- 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği,
- 24246 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve
- 18565 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği,
- TS HD 60364 ve TS EN 60079 standartlarında belirtilen hususlara göre;
- anılan mevzuat hükümleri içerisinde aksi bir hüküm yoksa yılda bir defa yapılmalıdır.
- Patlayıcı ortam oluşması muhtemel olan iş yerlerinde elektrik tesisleri 30/12/2006 tarihli ve 26392 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Muhtemel Patlayıcı Ortamda
Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Doğalgaz sistemlerinin genel fenni muayeneleri kapsamında başlıca kontrol kriterleri;
- Doğalgaz Kazan Daireleri Genel Kontrol Kriterleri
Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış mı?
Zemindeki çökme, kırık döşeme, kabarma vb. deformasyonlar var mı?
Pencereler uygun şekilde monte edilmiş mi?
Pencerelerde veya diğer cam yüzeylerde kırık veya çatlak var mı?
Oda içerisinde çalışanların üzerine düşme riski olan malzeme var mı?
Zeminde kaymayı önlemek için gerekli önlemler alınıyor mu?
Düzenli olarak doğal havalandırma yapılıyor mu? Aydınlatma sorunu var mı?
Oda içerisinde sıcaklık ve nem, yeterli ve rahatsızlık vermeyecek düzeyde mi?
Yeterli aydınlatma bulunuyor ve aydınlatmaların çalışır halde olması sağlanıyor mu?
Oda içerisinde sigara içiliyor mu? Doğalgaz dairesinin güvenliği sağlanmış mı?
Periyodik bakımları yapılıyor, raporları saklanıyor mu?
Doğalgaz dairesinin kullanılmaması konusunda uyarı levhaları asılıyor mu?
Doğalgaz dairesinin kullanımı konusunda talimat, prosedür gibi doküman hazırlanmış mı?
- Doğalgaz Kazan Daireleri Genel Elektriksel Kontrol Kriterleri
Kaçak akım rölesi ana elektrik hattına bağlanmış mı?
Tüm sigortaların korunaklı yerlerde olması sağlanmış mı?
Elektrik tesisatı ve cihazların bağlantıları planlı bakımı yetkililer tarafından yapılıyor mu?
Elektrik/sigorta kutuları kilitlenmiş, yetkisiz kişilerin erişimleri engellenmiş mi?
Açıkta kablo bulunması, prizlerin sağlamlığı düzenli olarak kontrol ediliyor mu?
Elektrikli aletlerin güvenli kullanımları ile ilgili eğitim ve bilgilendirme var mı?
Elektrik tasarrufuna yönelik çalışmalar yapılıyor mu?
güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Doğalgaz elektrik topraklama tesisatları hakkında sıkça sorulan sorular :
1) Doğalgaz tesisatı topraklaması nedir? Doğalgaz elektrik tesisatı riskleri nelerdir?
2) Doğalgaz elektrik topraklama tesisatı periyodik kontrolü yaptırmak zorunlu mu ?
3) Doğalgaz boru hatlarında topraklama ölçümü nasıl yapılır? Yönetmeliği nedir?
4) Doğalgaz kazan, baca ve sistemlerinde rapor geçerlilik süresi ne kadar?
5) Doğalgaz tesisatlarında fenni muayene kontrolü nerelerde yapılır?
6) Doğalgaz tesisatlarında elektrik iç tesisat kontrol raporu nasıl hazırlanır?
7) Elektrik kaynaklı doğalgaz yangın riskleri nelerdir, nelere dikkat edilir?
8) Doğalgaz ve elektrik tesisatının iş güvenliği açısından önemi nedir?
9) Doğalgaz boru hattı topraklama ölçümü direnç değerleri kaç ohm olmalıdır?
10) Doğalgaz tesisatı periyodik kontrol muayenesi kim tarafından yapılır?
11) Doğalgaz tesisatlarında elektriksel risklere karşı nasıl koruma sağlanır?
12) Doğalgaz ve lpg kazan dairelerinde elektriksel güvenlik kriterleri nerlerdir?
13) Doğalgaz boru hatları ve elektrik tesisat güvenliği nasıl sağlanır?
Doğalgaz sistemlerinde elektrik topraklama tesisatları test ölçüm ve raporlama teknikleri, doğalgaz ve patlamadan korunma kapsamında elektrik tesisat ve periyodik kontrol fenni muayene denetim raporu hazırlama esasları, doğalgaz tesisatlarında genel iş güvenliği yaklaşımı ve güvenlik talimatları, elektrik tesisatlarının doğalgaz tesisatı tehlikeleri nelerdir, elektrik tesisatlarının doğalgaz ve lpg kazan dairelerindeki alınacak önlemleri ve genel güvenlik kuralları nelerdir, endüstriyel tesislerde doğalgaz elektrik tesisatı topraklama ölçümü periyodik kontrol formu, doğalgaz tesisatlarında elektriksel risk analizi ve tesisat fenni uygunluk değerlendirmesi, doğalgaz kaçağı patlama ve parlama riskleri nelerdir, doğalgaz topraklama hattı periyodik test kontrol ölçüm ve rapor fiyatları vb gibi birbirinden farklı çok sayıda elektriksel anlamda sıkça merak edilen saha denetim konuları ile teknik ve güncel konular hakkında ücretsiz detaylı bilgi paylaşımı yapılan elektriksel bilgi bankası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
elektriksel bilgi bankası teklif al